Protest proti policajnému zásahu v Š.Michaľanoch prebiehal pokojne

14.08.2009 Prešov

Prešov 14. augusta (TASR) – Pokojným rozchodom účastníkov sa krátko pred 19. 00 h skončilo dnešné ohlásené protestné zhromaždenie, ktoré v Prešove pod názvom Ľudia proti násiliu, organizovalo Občianske združenie ...
Podľa zástupcu NSS Radovana Novotného zhromaždenie bolo reakciou na udalosti, ktoré sa odohrali 8. augusta v Šarišských Michaľanoch, ako aj protestom proti policajnému zásahu voči demonštrantom. Zároveň chceli pokojne vyjadriť odmietavý postoj k násiliu v rôznych podobách.
Približne 300 prívržencov združenia, prevažne mladšieho veku, sa o 17.30 h vydalo na pochod od autobusovej stanice smerom k centru mesta. Pochod prebiehal pokojne, počas neho účastníci kričali heslá \"Spravodlivosť pre všetkých\" alebo \"Policajný štát, nenechá nás spať\" a pokrikmi vyzývali aj okoloidúcich Prešovčanov, aby sa k nim pridali. Pred divadlom k nim prišli desiatky ďalších sympatizantov a prizerali sa približne ďalšie dve stovky ľudí.
Už počas pochodu i na samotnom zhromaždení Novotný niekoľkokrát upozornil účastníkov, aby sa správali pokojne, aby nevznikla nijaká zámienka na rozpustenie tejto akcie. Dodal, že dnes sem prišli preto, aby dôstojne a civilizovane vyjadrili svoj nesúhlas so zásahom polície v Šarišských Michaľanoch.
\"Ja tvrdím, že tento zásah bol neadekvátny. Moja kritika nesmeruje k Policajnému zboru, ale voči konkrétnym ľuďom, ktorí tento zásah nezvládli. Chceme, aby bol nezávisle prešetrený, \" konštatoval Novotný.
Po ňom rečnilo na zhromaždení niekoľko ľudí, ktorí väčšinou hovorili o kriminalite neprispôsobivých Rómov, nečinnosti kompetentných orgánov v tejto oblasti. Účastníci zhromaždenia sa ohradzovali aj voči tomu, že sú označovaní za extrémistov, ktorí len vyvolávajú šarvátky a šíria prejavy násilia. \"Čo je na tom zlé, ak sa chce zastať blížny blížneho, \" povedal jeden z rečníkov.
Podľa Novotného dnešná akcie splnila očakávaný cieľ a v prípade, že to bude potrebné, na neriešené problémy budú upozorňovať aj ďalšími pokojnými zhromaždeniami. Na záver uviedol, že dnes ich do Prešova prišli podporiť aj sympatizanti zo Sabinova, Vranova nad Topľou a Košíc. Na otázku, či sa chystajú na zhromaždenie, ktoré by sa podľa oznamu na internetovej stránke Slovenskej pospolitosti malo konať v sobotu 22. augusta v Krompachoch, zatiaľ Novotný jednoznačne odpovedať nevedel.
Počas akcie sa snažilo pred divadlo dostať asi 20 členov združenia Antifa, ktorým sa nepáčilo, že mesto dalo súhlas na toto zhromaždenie. Mestskí policajti ich však do priestoru nevpustili a pritom niekoľkých predviedli na oddelenie. Niekoľko hliadok na autách Policajného zboru priebežne monitorovalo situáciu ešte na autobusovej stanici, v blízkosti divadla však označené policajné autá ani uniformované hliadky nebolo vidieť.
Pokojný priebeh akcie pozitívne hodnotil aj náčelník Mestskej polície Ján Andrejko, vyjadril spokojnosť s tým, že usporiadatelia dodržali to, čo sľúbili na stretnutí s vedením radnice pred samotnou akciou a zabezpečili podujatie po organizačnej stránke.
 

Vyberte región